Ricerca

Le attività di ricerca e di sperimentazione si è sviluppata ed evoluta nel corso degli anni lungo varie direttrici:

  • individuazione e quantificazione delle sostanze caratteristiche presenti negli agrumi, nelle piante officinali, nei derivati industriali e negli oli essenziali
  • messa a punto di metodi di analisi chimica e chimico-fisica sui prodotti finiti e sulle materie prime
  • influenza dei processi di lavorazione, nonché delle tecniche di coltivazione sulla qualità merceologica e sanitaria dei prodotti
  • presenza di sostanze potenzialmente tossiche e/o soggette a regolamentazione, nelle materie prime e nei prodotti finiti
  • ricerca e determinazione di sostanze bioattive, naturalmente presenti negli agrumi, in grado di produrre effetti benefici sui meccanismi di difesa del sistema immunitario e di stimolare il corretto metabolismo cellulare
  • valorizzazione degli scarti di lavorazione e loro utilizzazione come fonte di nutrienti.

2010-2018 - Collaborazioni Scientifiche e Pubblicazioni SSEA

Collaborazioni Scientifiche

a) Dipartimento di Ingegneria Industriale . Università di SALERNO;

b) Dipartimento di Biochimica, Biofisica e Patologia Generale . II Università di NAPOLI;

c) Sbarro Research Institute, Temple University, Philadelphia, Pennsylvania (USA);

d) Dipartimento di Patologia Umana e Oncologia. Università di SIENA;

e) Department of Pediatrics, University of North Carolina (USA);

f) Guelph Food Research Centre, Agricolture and Agri-Food (CANADA);

g) Dipartimento di Scienze della Vita, II Università di NAPOLI, CASERTA.

h) Dipartimento di Scienze e Tecnologie, Università degli Studi del Sannio, BENEVENTO

i) CNR - Istituto di Scienze dell’Alimentazione (ISA) - AVELLINO.

j) CNR - Institute of Agro-environmental and Forest Biology (IBAF)- NAPOLI

K) CNR- Istituto di Bioscienze e Biorisorse (IBBR)- Bari

2018

Thermal inactivation of pectin methylesterase in pineapple juice

  • D. Cautela, D. Castaldo, B. Laratta
  • Food Measure (2018). DOI: 10.1007/s11694-018-9894-1

Carnitine Precursors and Short-Chain Acylcarnitines in Water Buffalo Milk

  • L. Servillo, N. D'Onofrio, G. Neglia, R. Casale, D. Cautela, M. Marrelli, A. Limone, G. Campanile, M.L.Balestrieri
  • J. Agric. Food Chem. (2018) DOI: 10.1021/acs.jafc.8b02963 

Characterization of essential oil recovered from fennel horticultural wastes

  • D. Cautela, F.M. Vella, D. Castaldo, B. Laratta
  • Natural Product Research (2018)
  • DOI: 10.1080/14786419.2018.1478827

Ruminant meat and milk contain δ-valerobetaine, another precursor of trimethylamine N-oxide (TMAO) like γ-butyrobetaine

  • L. Servillo, N. D'Onofrio, A. Giovane, R. Casale, D. Cautela, D. Castaldo, F. Iannaccone, G.Neglia, G. Campanile, M.L. Balestrieri
  • Food Chemistry 260, 193- 199 (2018)

Improving diced tomato firmness by pulsed vacuum calcification

  • L. Servillo,  M.L. Balestrieri, A. Giovane, F. De Sio, M, Cannavacciuolo, G. Squitieri, G. Ferrari, D. Cautela, D. Castaldo,
  • LWT - Food Science and Technology 92, 451–457 (2018)

Ophthalmic acid is a marker of oxidative stress in plants as in animals

  • L. Servillo,  D. Castaldo,  A. Giovane, R. Casale, N. D'Onofrio, D. Cautela, M.L. Balestrieri
  • BBA - General Subjects 1862,  991–998 (2018)

The Betaine profile of cereal flours unveils new and uncommon betaines

  • L. Servillo, N. D'Onofrio, A. Giovane, R. Casale, D. Cautela, G. Ferrari, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
  • Food Chemistry 239, 234-241  (2018)

2017

Gaba-betaine modulates SIRT1 and p16INK4A expression during high-glucose induced endothelial cell senescence

  • N. D'Onofrio, L. Servillo,  A. Giovane,  R. Casale, D. Cautela, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
  • Translational Medicine Reports  1, 6577 (2017)

Ergothioneine products derived by superoxide oxidation in endothelial cells exposed to high-glucose

  • L. Servillo, N. D'Onofrio, R. Casale, D. Cautela, A. Giovane, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
  • Free Radical Biology and Medicine 108, 8-18 (2017)

Tyramine Pathways in Citrus Plant Defense: Glycoconjugates of Tyramine and Its N-Methylated Derivatives

  • L. Servillo, D. Castaldo, A. Giovane, R. Casale, N. D’Onofrio, D. Cautela, M. L. Balestrieri
  • J. Agric. Food Chem 65, 892-899 (2017)

2016

Glucosylated forms of serotonin and tryptophan in green coffee beans

  • L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, N. D’Onofrio,  D. Cautela, M. L. Balestrieri, D. Castaldo
  • LWT - Food Science and Technology  73 117-122 (2016)

Effect of Olive Mill Wastewater Spreading on Soil Properties

  • F.M. Vella; E. Galli; R. Calandrelli; D. Cautela; B. Laratta
  • Bull. Environ. Contam. Toxicol 97(1) 138-144 (2016)

Homostachydrine (pipecolic acid betaine) as authentication marker of roasted blends of Coffea arabica and Coffea canephora (Robusta) beans

  • L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, N. D’Onofrio,  D. Cautela, M. L. Balestrieri, D. Castaldo
  • Food Chemistry 205 52-57 (2016)

Betaines and related ammonium compounds in chestnut (Castanea sativa Mill.)

  • L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, M. L. Balestrieri, D. Cautela, M. Paolucci, F. Siano, M. G. Volpe, D. Castaldo
  • Food Chemistry 196 1301–1309 (2016)

2015

Serotonin 5-O-β-Glucoside and Its N-Methylated Forms in Citrus Genus Plants

  • L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, N. D’Onofrio, G. Ferrari, D. Cautela, M.L. Balestrieri, D. Castaldo
  • J. Agric. Food Chem., 63, 4220−4227 (2015)

An uncommon redox behavior sheds light on the cellular antioxidant properties of ergothioneine

  • L. Servillo, D. Castaldo, R. Casale,  N. D’Onofrio, A. Giovane, D. Cautela,  M.L. Balestrieri,
  • Free Radical Biology and Medicine, 79,  228–236 (2015)

2014

N-Methylated Derivatives of Tyramine in Citrus Genus Plants: Identification of N,N,N-Trimethyltyramine (Candicine)

  • L. Servillo, A. Giovane, N. D’Onofrio, R. Casale, D. Cautela, G. Ferrari, M.L. Balestrieri, D. Castaldo
  • J. Agric. Food Chem., 62, 2679−2684 (2014)

Where Does Ne-Trimethyllysine for the Carnitine Biosynthesis in Mammals Come from?

  • L. Servillo, A. Giovane,  D. Cautela, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
  • PLOS One, Vol 9 (1) e84589 (2014)

2013

Determination of Homoarginine, Arginine, NMMA, ADMA, and SDMA in biological samples by HPLC-ESI-mass spectrometry

  • L. Servillo, A. Giovane, N. D’Onofrio, R. Casale, D. Cautela, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
  • Int. J. Mol. Sci  14, 20131-20138 (2013)

Citrus genus plants contain N-methylated tryptamine derivatives and their 5-hydroxylated Forms

  • L. Servillo, A. Giovane, M.L. Balestrieri, R. Casale, D. Cautela, D. Castaldo
  • J. Agric. Food Chem., 61, 5156−5162(2013)

Stachydrine ameliorates high-glucose induced endothelial cell senescence and SIRT1 downregulation

  • L. Servillo,N. D'Onofrio ,S. Longobardi ,I.  Sirangelo,A.  Giovane, D. Cautela, D. Castaldo, A. Giordano,ML. Balestrieri.
  • J Cell Biochem.; 114, 2522-2530 (2013)

The methylarginines NMMA, ADMA, and SDMA are ubiquitous constituents of the main vegetables of human nutrition

  • L. Servillo, A. Giovane, D. Cautela, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
  • Nitric Oxide; 30, 43-48 (2013)

2012

N-methylated tryptamine derivatives in Citrus genus plants: identification of N,N,N-trimethyltryptamine in bergamot.

  • L. Servillo, A. Giovane, M.L. Balestrieri, D. Cautela, D. Castaldo
  • J Agric Food Chem, 60, 9512-8  (2012)

Occurrence of pipecolic acid and pipecolic acid betaine (Homostachydrine) in citrus genus plants

  • L. Servillo, A. Giovane, M. L. Balestrieri, G. Ferrari, D. Cautela, D. Castaldo
  • J. Agric.Food Chem., 60, 315–321 (2012)

2011

Betaines in fruits of Citrus genus plants.

  • L. Servillo, A. Giovane, M.L. Balestrieri, A. Bata-Csere, D. Cautela, D. Castaldo.
  • J. Agric.Food Chem., 59, 9410-9416 (2011)

Proline derivatives in fruits of bergamot (Citrus bergamia Risso et.Poit): presence of N- methylproline and 4-Hydroxyproline betaine.

  • L. Servillo, A. Giovane, M. L. Balestrieri, D. Cautela, D. Castaldo
  • J. Agric.Food Chem., 59, 274–281 (2011)
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