Le attività di ricerca e di sperimentazione si è sviluppata ed evoluta nel corso degli anni lungo varie direttrici:
- individuazione e quantificazione delle sostanze caratteristiche presenti negli agrumi, nelle piante officinali, nei derivati industriali e negli oli essenziali
- messa a punto di metodi di analisi chimica e chimico-fisica sui prodotti finiti e sulle materie prime
- influenza dei processi di lavorazione, nonché delle tecniche di coltivazione sulla qualità merceologica e sanitaria dei prodotti
- presenza di sostanze potenzialmente tossiche e/o soggette a regolamentazione, nelle materie prime e nei prodotti finiti
- ricerca e determinazione di sostanze bioattive, naturalmente presenti negli agrumi, in grado di produrre effetti benefici sui meccanismi di difesa del sistema immunitario e di stimolare il corretto metabolismo cellulare
- valorizzazione degli scarti di lavorazione e loro utilizzazione come fonte di nutrienti.
2010-2018 - Collaborazioni Scientifiche e Pubblicazioni SSEA
Collaborazioni Scientifiche
a) Dipartimento di Ingegneria Industriale . Università di SALERNO;
b) Dipartimento di Biochimica, Biofisica e Patologia Generale . II Università di NAPOLI;
c) Sbarro Research Institute, Temple University, Philadelphia, Pennsylvania (USA);
d) Dipartimento di Patologia Umana e Oncologia. Università di SIENA;
e) Department of Pediatrics, University of North Carolina (USA);
f) Guelph Food Research Centre, Agricolture and Agri-Food (CANADA);
g) Dipartimento di Scienze della Vita, II Università di NAPOLI, CASERTA.
h) Dipartimento di Scienze e Tecnologie, Università degli Studi del Sannio, BENEVENTO
i) CNR - Istituto di Scienze dell’Alimentazione (ISA) - AVELLINO.
j) CNR - Institute of Agro-environmental and Forest Biology (IBAF)- NAPOLI
K) CNR- Istituto di Bioscienze e Biorisorse (IBBR)- Bari
2018
Thermal inactivation of pectin methylesterase in pineapple juice
- D. Cautela, D. Castaldo, B. Laratta
- Food Measure (2018). DOI: 10.1007/s11694-018-9894-1
Carnitine Precursors and Short-Chain Acylcarnitines in Water Buffalo Milk
- L. Servillo, N. D'Onofrio, G. Neglia, R. Casale, D. Cautela, M. Marrelli, A. Limone, G. Campanile, M.L.Balestrieri
- J. Agric. Food Chem. (2018) DOI: 10.1021/acs.jafc.8b02963
Characterization of essential oil recovered from fennel horticultural wastes
- D. Cautela, F.M. Vella, D. Castaldo, B. Laratta
- Natural Product Research (2018)
- DOI: 10.1080/14786419.2018.1478827
Ruminant meat and milk contain δ-valerobetaine, another precursor of trimethylamine N-oxide (TMAO) like γ-butyrobetaine
- L. Servillo, N. D'Onofrio, A. Giovane, R. Casale, D. Cautela, D. Castaldo, F. Iannaccone, G.Neglia, G. Campanile, M.L. Balestrieri
- Food Chemistry 260, 193- 199 (2018)
Improving diced tomato firmness by pulsed vacuum calcification
- L. Servillo, M.L. Balestrieri, A. Giovane, F. De Sio, M, Cannavacciuolo, G. Squitieri, G. Ferrari, D. Cautela, D. Castaldo,
- LWT - Food Science and Technology 92, 451–457 (2018)
Ophthalmic acid is a marker of oxidative stress in plants as in animals
- L. Servillo, D. Castaldo, A. Giovane, R. Casale, N. D'Onofrio, D. Cautela, M.L. Balestrieri
- BBA - General Subjects 1862, 991–998 (2018)
The Betaine profile of cereal flours unveils new and uncommon betaines
- L. Servillo, N. D'Onofrio, A. Giovane, R. Casale, D. Cautela, G. Ferrari, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
- Food Chemistry 239, 234-241 (2018)
2017
Gaba-betaine modulates SIRT1 and p16INK4A expression during high-glucose induced endothelial cell senescence
- N. D'Onofrio, L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, D. Cautela, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
- Translational Medicine Reports 1, 6577 (2017)
Ergothioneine products derived by superoxide oxidation in endothelial cells exposed to high-glucose
- L. Servillo, N. D'Onofrio, R. Casale, D. Cautela, A. Giovane, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
- Free Radical Biology and Medicine 108, 8-18 (2017)
Tyramine Pathways in Citrus Plant Defense: Glycoconjugates of Tyramine and Its N-Methylated Derivatives
- L. Servillo, D. Castaldo, A. Giovane, R. Casale, N. D’Onofrio, D. Cautela, M. L. Balestrieri
- J. Agric. Food Chem 65, 892-899 (2017)
2016
Glucosylated forms of serotonin and tryptophan in green coffee beans
- L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, N. D’Onofrio, D. Cautela, M. L. Balestrieri, D. Castaldo
- LWT - Food Science and Technology 73 117-122 (2016)
Effect of Olive Mill Wastewater Spreading on Soil Properties
- F.M. Vella; E. Galli; R. Calandrelli; D. Cautela; B. Laratta
- Bull. Environ. Contam. Toxicol 97(1) 138-144 (2016)
Homostachydrine (pipecolic acid betaine) as authentication marker of roasted blends of Coffea arabica and Coffea canephora (Robusta) beans
- L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, N. D’Onofrio, D. Cautela, M. L. Balestrieri, D. Castaldo
- Food Chemistry 205 52-57 (2016)
Betaines and related ammonium compounds in chestnut (Castanea sativa Mill.)
- L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, M. L. Balestrieri, D. Cautela, M. Paolucci, F. Siano, M. G. Volpe, D. Castaldo
- Food Chemistry 196 1301–1309 (2016)
2015
Serotonin 5-O-β-Glucoside and Its N-Methylated Forms in Citrus Genus Plants
- L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, N. D’Onofrio, G. Ferrari, D. Cautela, M.L. Balestrieri, D. Castaldo
- J. Agric. Food Chem., 63, 4220−4227 (2015)
An uncommon redox behavior sheds light on the cellular antioxidant properties of ergothioneine
- L. Servillo, D. Castaldo, R. Casale, N. D’Onofrio, A. Giovane, D. Cautela, M.L. Balestrieri,
- Free Radical Biology and Medicine, 79, 228–236 (2015)
2014
N-Methylated Derivatives of Tyramine in Citrus Genus Plants: Identification of N,N,N-Trimethyltyramine (Candicine)
- L. Servillo, A. Giovane, N. D’Onofrio, R. Casale, D. Cautela, G. Ferrari, M.L. Balestrieri, D. Castaldo
- J. Agric. Food Chem., 62, 2679−2684 (2014)
Where Does Ne-Trimethyllysine for the Carnitine Biosynthesis in Mammals Come from?
- L. Servillo, A. Giovane, D. Cautela, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
- PLOS One, Vol 9 (1) e84589 (2014)
2013
Determination of Homoarginine, Arginine, NMMA, ADMA, and SDMA in biological samples by HPLC-ESI-mass spectrometry
- L. Servillo, A. Giovane, N. D’Onofrio, R. Casale, D. Cautela, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
- Int. J. Mol. Sci 14, 20131-20138 (2013)
Citrus genus plants contain N-methylated tryptamine derivatives and their 5-hydroxylated Forms
- L. Servillo, A. Giovane, M.L. Balestrieri, R. Casale, D. Cautela, D. Castaldo
- J. Agric. Food Chem., 61, 5156−5162(2013)
Stachydrine ameliorates high-glucose induced endothelial cell senescence and SIRT1 downregulation
- L. Servillo,N. D'Onofrio ,S. Longobardi ,I. Sirangelo,A. Giovane, D. Cautela, D. Castaldo, A. Giordano,ML. Balestrieri.
- J Cell Biochem.; 114, 2522-2530 (2013)
The methylarginines NMMA, ADMA, and SDMA are ubiquitous constituents of the main vegetables of human nutrition
- L. Servillo, A. Giovane, D. Cautela, D. Castaldo, M.L. Balestrieri
- Nitric Oxide; 30, 43-48 (2013)
2012
N-methylated tryptamine derivatives in Citrus genus plants: identification of N,N,N-trimethyltryptamine in bergamot.
- L. Servillo, A. Giovane, M.L. Balestrieri, D. Cautela, D. Castaldo
- J Agric Food Chem, 60, 9512-8 (2012)
Occurrence of pipecolic acid and pipecolic acid betaine (Homostachydrine) in citrus genus plants
- L. Servillo, A. Giovane, M. L. Balestrieri, G. Ferrari, D. Cautela, D. Castaldo
- J. Agric.Food Chem., 60, 315–321 (2012)
2011
Betaines in fruits of Citrus genus plants.
- L. Servillo, A. Giovane, M.L. Balestrieri, A. Bata-Csere, D. Cautela, D. Castaldo.
- J. Agric.Food Chem., 59, 9410-9416 (2011)
Proline derivatives in fruits of bergamot (Citrus bergamia Risso et.Poit): presence of N- methylproline and 4-Hydroxyproline betaine.
- L. Servillo, A. Giovane, M. L. Balestrieri, D. Cautela, D. Castaldo
- J. Agric.Food Chem., 59, 274–281 (2011)